kennel Frierfjorden

Dressur

 Her er Noen tips til deg som ønsker litt info om dressur og spesielt til nye valpekjøpere. Noe av dette jeg forklarer er basert på video overvåkning av valpekull om hvordan mor behandler valpene, hvordan hun befester sitt nei osv...... Dette forsøker jeg å overføre videre som flokkleder. Lykke til😀

-Dressur starter noen dager etter at valpen har kommet i hus, valpen skal bli trygg, kjent med omgivelser og sin plass.

- Vi har en innlæringfase og en Kravfase

- Valpen skal lære hva som er positivt og negativt, skille mellom ja og nei, altså hva som er lov og ikke lov. (lyse og mørke toner). Vi er igang med å befeste vårt lederskap, den første grunnstenen for videre dressur. vi har nå ovetatt som flokkleder og forsetter der tispa slipper valpen. Hvis man har  sett i virkeligheten hva tispa gjør med valpen når hun befester sitt nei, da ser man hvor hurtig lyn i fra klar himmel kommer😮  Her må vi kansje skape en situasjon/provokasjon, for å befeste neiet og her er det timing som gjelder, vi snakker om hundredelssekunder og ikke 5 sek. Eksempel: om valpen synes gardinen i stuen er morsom å leke med, du sier nei, det skjer ingen ting, du forsterker ditt missnøye med et mørkere og kraftigere tone,
knurring/nei) ingen ting skjer, plutselig smeller det med et kraftig knurring/nei og du tar et lynraskt kraftig tak i valpens øre/nakke og en smell over nesen (ikke brutalt) men det skal gjøre vondt, valpen vil mest sansynelig avsky deg som pesten en kort stund, så må du ut og vekk fra stedet du korigerte å skape en ny tillitt med masser av ros. Etter en par 3 dager  gjentas situasjonen med en ny provokasjon, på et annet sted, om hunden har da skjønt hva nei er vil den avbryte å trekke seg unna. Om hunden ikke har skjønt hva nei er, da har ikke koreksjonen vært hard nok. En hund som loggrer med halen når den får koreksjon vet ikke hva nei betyr.
En hund som vet hva nei betyr vil sansynelig legge ørene litt bakover, halen mellom beina . Husk,  Gi altid ros etter ris.
Selv førsøkte jeg en ny vri, jeg brukt en langwiener pølse fra gilde🙂 høres kansje dumt ut, men det funket. Jeg la meg på gulvet å tygger på enden av pølsa, og jeg kan love deg at den andre enden av pølsa er fristende for valpen. Jeg gjorde som nevn ovenfor, viste mitt missnøye, tok tak i valpen  å bet over nesen til valpen som lyn ifra klar himmel. Jeg fortalte da valpen at dette er mitt. Dette var planlagt, og på noen hundredels sek var dette over, Det holdt med en gang, med andre ord, når jeg knurrer ( nei kommandoet) og viser mitt missnøye, skjønner valpen det. En så hard koreksjon er noe du gjør kansje et par ganger i hundens levetid.

- Positivt lederskap,

-Hvis vennlighet og tydlighet

- VIKTIG : Ikke ta alle hunder over en kam, det finnes forskellige individet, noen er veldig mottakelig for dressur, noen er bløte noen er mer stri. Men alle  som leser dette har vel  Pointer som er mottakelig for dressur😀😀😀 eller .......???

- vær behagelig i stemmebruken, hunder hører usedvanlig godt.

- Ha et toneleie på Lager, som brukes når du virkelig har bru for det

- Få øye kontakt med hunden. eksempel, når hunden skal ha mat, du sier sitt, hunden setter seg, matskålen  settes på gulvet, da skal det være øyekontakt mellom deg og hund da sier du ja , her får du  bonus for "ja" komandoet (det positive) og bruk sitt/ja komandoet  ut og inn av bil, bur, hjemmet o.s.v.

- Dresser på forskellige steder, så ikke valpen blir verdensmeste på en bestemt plass/sted.

- Ikke gi ros/godbit om valpen gjør 50% eller 80% riktig. Benytt en kombinasjon av både belønning og korrigering. Fordelt på 95% belønning og 5% korrigering.

-VIKTIG LES🤔. Vær konsekvent, har du gitt et komando, fullfør det.

Det viktigste er at man er konsekvent i alle sammenhenger. Konsekvens betyr at en bestemt handling eller atferd hos hunden får lik respons eller handling fra deg som leder. Med andre ord , straffen må  ha en "intensitet" som er sterk nok til å gi læring, men ikke så sterk at den fører til at hunden går i forsvar eller frykt. Det vil si at styrken må tilpasses slik at straffen virker, og at man har fremdeles kontakt med hunden. Dette er viktig slik at man kan følge opp med en positiv forsterkning når ønsket atferd inntrer. God handling resulterer i vennlig klapp og noen ganger en godbit.- De  gangene vi ikke skal være konsekvente, det er når hunden skal ha mat eller luftes, varier på tidspunktene.

- Ikke slipp hunden i fugl før dressuren sitter på plass.

-Min mening er: ikke tren  stand-reis og ro i oppflukt i en operasjon, del opp elementene i tre og gjør dem hver for seg. Sett sammen alle elementene til et flott fuglearbeide når hunden forstår og skjønner hva du mener.🙂

- Fugl skal altid være positivt

-For meg er all samvær oppdragelse. Jeg skiller ikke på det. For det gjør naturen heller ikke. Valpen kan heller ikke finne ut av å skille tingene av. Den førstår ikke menneskets krokete tankegang. 
Men fordel grunn dressuren på korte effektive og konsekvente økter. Avslutt alltid treningsøkten med noe positivt. Eksempel: Har du fått til 4 flotte innkallinger med provokasjon, så stopper du der,før hunden sprekker, ikke tøy grensen som mange gjør. "Vi tar en til dette gikk jo så bra". AVSLUTT I TIDE.
- Det samme gjelder trening på tamfugl eller vill fugl, det er ikke et stort antall fuglearbeid som gjør hunden god, for sjansen å sprekke er stor om hunden har stand på stand etterverandre, igjen som nevnt ovenfor og  som mange tenker og gjør, "vi tar en Rapphøne til det gikk jo så bra" AVSLUTT I TIDE, om du har fått til et par- tre flotte Fuglearbeid og la det gå mange timer eller til neste dag før hunden kommer i fugl igjen.

- Ha alltid en plan når du går å trener, men ha også en plan B om det går galt.

-men husk også å bevar frimodigheten i hunden.
LYKKE TIL

| Svar

Nyeste kommentarer

18.01 | 08:56

Nå er tiden kommet for kjøp av ny Pointer. Har bare hatt hannhunder tidligere, så det blir det også nå. Begge VK hunder og en vinner av Forus open.Arild94097018

12.01 | 19:48

Fin side Tommy.Mange fine hunder